1. Sjukdom/trauma

Att studera med funktionshinder

2010-10-28 14:10 #0 av: [Tassy]

I denna artikel tänkte jag berätta lite om hur det fungerar att plugga med olika funktionshinder vid högskola/universitet.

Själv lever jag med ehlers danlos typ III och aspergers syndrom, vilket innebär att jag lever med ständiga besvär fysiskt såväl som psykiskt. Ändå pluggar jag över 100% vid Högskolan i Skövde! Hur fungerar det?

Till skillnad mot grundskola/gymnasie så står individen i fokus först och främst. Det märks att man behandlas som en vuxen människa som själv har valt just deras skola för att nå dit man vill i livet, och man bemöts därefter!

Sedan står en otroligt bra studentservice till förfogande, något som saknas vid lägre utbildningar. Hit kan man gå oavsett om man har dyslexi och behöver stavningshjälp, är rörelsehindrad och behöver tips och råd eller helt enkelt bara behöver någon att prata med. Hälpen är dessutom gratis för alla studenter.

Högskolan här i Skövde är handikappanpassad, inga höga trösklar finns. Hissar och breda gångar finns åtminstonde överallt där jag har varit än så länge. Den lätta framkomligheten är av mycket stor betydelse för mig, utan hiss skulle jag inte klara av att närvara vid de flesta lektionerna.

Sedan finns möjligheten att få olika typer av mentorer, studiehjälp, hjälpmedel, anteckningshjälp, förlängd tentamenstid, egen skrivsal vid tentamen etc. Listan kan göras mycket lång. Lägg sedan till otroligt förstående och tillmötesgående lärare, så har du en ganska bra bild av verkligheten.

Många mornar har jag hängt på telefonen med hjärtat i halsgropen då jag trott att "nu spolierar jag den här kursen, jag kan inte delta vid ett obligatoriskt moment!" men icke sa nicke. Jag har stött på enorm förståelse även här. Jag har fått inlämningsuppgifter och hjälp att hänga med hemifrån i stället. Svårare än så är det inte! I extrema fall har jag även fått förlängd inlämningstid också utan att ens ha det beviljat (har inte ansökt) hos studentservice.

Tillgängligt inom studentområdet finns även en matsal som serverar olika rätter med anpassning varje dag till rimliga priser. Så skulle du någon dag inte klara att göra matlådor eller så, så finns mat att köpa där.

Det enda stora problemet jag har är att det ej finns förvaringsskåp, och kurslitteraturen är tung! (Men det finns väskor på hjul Flört).

En annan fördel är att man som student förväntas ta mycket större ansvar för sina studer på egen hand, så tiden på skolan är kraftigt reducerad om man jämför med tidigare skolgång.

Sammanfattningsvis så är det bara att konstatera att på högskolan finns möjligheterna, bara du sätter dina egna gränser! Saknar du något så säg till, skolan finns där just för dig!


Anmäl
2010-10-29 17:46 #1 av: Chestnut

Jätteintressant läsning, tack!

Skrattande

Sitter och försöker luska på hur det ser ut i Slovakien för min del (om jag nu kommer in på universitetet där..). Tyvärr verkar de inte ha såpass utvecklat stöd som du har fått här. Obestämd

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-10-29 23:04 #2 av: sissie

MYcket härlig artikel. En artikel som verkligen piggade upp och ger säkert inspiration och säkerhet för många som funderat över att studera.

 

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.