1. Sjukdom/trauma

Psoriasis

2011-01-16 04:41 #0 av: BabyDragon

Psoriasis är en av de största sjukdommarna där 2-3% av befolkningen och ca 80 miljoner människor världen över lider utav det. Det är en sjukdom som drabbar människor av båda kön lika ofta. Debuten brukar vara i åldrarna 10-30 år. Det har en stor ärftlig faktor som kan utlösas av infektioner, läkemedel och stress. Den måste bli utlöst av någon faktor annars visar den sig inte, den går inte att botas ifrån men det finns flera olika sorter lindring.

 Huden består utav tre lager. Överhud (epidermis), läderhuden/mellahuden (dermis) och underhud (subcutis). Överhuden är den del du kan se, den skyddar kroppen från värme och kyla. Den visar ofta hudens tillstånd och den kan ta in fukt. Läderhuden är hudens mellersta lager, hudens stöd. Det är det tjockaste lagret och består av ett nätverk av kollagena och elastina fibrer. Underhuden består mest urav av fett, som håller oss varma, lagrar energi och skyddar de inre organen.

 

Sjukdommen visar sig som röda och fjällande utslag eller kliande fläckar.Hudfjällen ser ut lite som stearin och om man skrapar på dem så börjar det lätt att blöda. De röda fläckarna beror på att cellerna i Överhuden bildas mellan fyra till sju gånger snabbare än de ska. Huden hinner därför inte göra sig av med alla gammla hudceller och därför uppstår de karakteristiska psoriasisfläckarna.

Utslagen är vanligast på knän, armbågar, naglar och i hårbotten, men de kan hittas överallt på kroppen. Psoriasis i hårbotten kan misstas för mjälleksem.

Finns det någon i ens släkt som har sjukdommen är det en mycket större risk att få den än om den inte gjorde det. Att få den i unga år betyder inte att den kommer att bli svår. Man kan helt enkelt inte veta i förväg hur svår den kommer att bli. Drygt hälften av alla med Psoriasis får även ledbesvär. Men det finns även en ökad risk för sjukdom i hjärta, kärl, mage och tarmar, diabetes samt depression.

 

 Denna sjukdom går i skov, man kan därför ha bättre perioder och sämmre. Svårighetsgraden kan också variera där en del knappt märker av den alls, andra har svårt att vistas i det sociala livet. Man vet inte den exakta orsaken till Psoriasis men man vet att det är en autoimmun sjukdom. 

Behandling av huden görs med mjukgörande krämer och salvor, kortisonberedningar och olika lösningar. Oljebad kan också hålla huden mjuk. En annan metod är ljusbehandling med bland annat ultraviolett ljus av en särskild typ. Att sola i vanligt solarium hjälper inte. Svår psoriasis kan behandlas med tabletter

Det finns olika saker man kan tänka på för att undvika skov och försämmring av sjukdommen. Bland annat så kan man i största mån undvika negativ stress. Det som kan hjälpa är bl.a. motion, yoga, qui gong ellel om man har en hobby som hjälper dig att tänka på något annat och varva ned. Tvätta händerna bara när det behövs. Torka dem noga och smörj in dem med en fuktgivande kräm eller läkemedelskräm. Klapptorka istället för att gnugga. Undvik att riva eller irritera psoriasisplacken.

Använd handskar när du tvättar, diskar, städar, arbetar i trädgården eller gör andra aktiviteter som kan innebära att huden kommer i kontakt med irriterande ämnen.

Om du har psoriasisplack på fötterna, ska du hålla dem rena och torra för att förhindra bakterie- och svampinfektioner (använd till exempel bomullsstrumpor och öppna skor eller sandaler när det är praktiskt möjligt).

Riv inte i hårbotten när du tvättar håret.

Använd solskyddsfaktor för att undvika att du bränner dig.

Salta bad och sol kan ha en bra effekt, dock blir en del personer ljuskänsliga med denna sjukdom och det undanbedes då.

Det är viktigt att huden hålls fuktig, det kan därför vara bra att använda en luftfuktare i hemmet, ha så kyligt som det är bekvämt, dricka ordentligt. Använd återfuktande salva innan du torkar dig efter duch och ducha hellre än att ta ett bad.

 

Psoriasisartrit

Psoriasisartrit är något som drabbar ca hälften av personerna som drabbats av Psoriasis. Men ca 10% av dem kan få det innan, samtidigt eller utan symptom på huden. Orsaken till varför det blir så är ännu oklart, man tror att det har med den autoimuna sjukdomsbilden att göra. Psoriasisartrit visar inga tecken i blodet som vid annan reumatism och kan därför lätt missas eller mistas för något annant. Det kommer man fram till genom att utesluta andra reumatiska sjukdommar samt att se ifall det finns Psoriasis i släkten. Patienten for ofta smärtor och stelhet i muskel- och senfästen. Värmeökning, trötthet, rörelse eller vilosmärta.

Målet med behandling är att sakta ned sjukdomsförloppet innan en begränsning sker i lederna. Samt att patienten ska få ett så fullt liv som möjligt. Det finns olika sorters behandlingar med bl.a. kortison och biologiska läkemedel. med biologiska läkemedel menas ämnen som härmar kroppens egna. Det är hämmare som ska sakta ned den inflamatoriska processen i kroppen.

 

Av: BabyDragon

Anmäl
2011-01-16 10:36 #1 av: Maria

Jättebra artikelGlad Du har fått med massa viktig information. Vill bara lägga till att psoriasis smittar inteFlört vilket man förstår genom din text men många tror fortfarande att alla fula utslag smittar.

/Maria

 

Anmäl
2011-01-16 11:44 #2 av: sissie

Mycket fin artikel. Tackar! Min dotter har psoriasis. Den kommer och går. Hon har inte så mycket utan bara lite på armarna och örsnibbarna. För henne var det halsmandlarna som utlöste psoriasisen. När hon fick operera bort halsmandlarna så blev det bättre. Periodvis är det nästan borta, men inte helt.

En svåger hade kraftig psoriasis förr men när han en dag intalade sig själv att "Nu struntar jag i den. Den får väl vara där om den vill" så blev det mycket bättre och idag har han det bara på tex armbågarna.

Sin egen relation till sjukdomen påverkar den mycket. Går man och oroar sig över hur mycket det syns så syns den mycket. Struntar man i hur man ser ut så minskar den. Stress och oro påverkar helt klart.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2011-01-16 12:59 #3 av: [Tassy]

Jättebra skrivet! Glad


Anmäl
2011-01-16 13:28 #4 av: Ladydragon

jättebra artikel Glad

min son har Psoriasis just nu enbart i hårbotten och lite i ansiktet och vi hoppas på att förblir så

min son har haft lite problem med folk i skolan som tycker det ser äckligt ut och tror det smittar men vi har försökt att informera om det hela

Psoriasis i hårbotten ser oftast ut som mjäll som går på Sterioder Tungan ute alltså dom är myyycket större än vanliga mjäll och sen ser man i hårbotten att huden ser konstig ut

Anmäl
2011-01-16 16:11 #5 av: BabyDragon

Tackar :)

Ja trotts att den är så vanlig är det få som vet något om den.

Fick inget svar på frågan som jag och sissie hadde men det kanske forskarna kommer fram till om ett tag :)

Anmäl
2011-01-16 16:27 #6 av: sissie

Hoppas de också kommer fram en medicin som kan få cellerna att lugna ner sig.

Annars så sägs det att omega tre ska vara bra. Likaså kan gamla husknepet potatismjöl få klådan att lugna ner sig.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2011-01-16 20:26 #7 av: RosaKiwi

Jätte bra artikel!

Min sambo har psoriasis. Han fick det när han jobbade på kärnkraftverket i varberg. Han jobbar som elektriker. Och han blev skickad dit i 8 månader och då var han väldigt stressad. Tyvärr sprider det sig väldigt snabbt och blir mer. Han har på armbågar, knä, ben, fötter, händer.

Händerna är värst också. Som sagt jobbar han som elektriker och det är mkt jobb med händerna.

Ibland ser händerna fruktansvärda ut och han kan knappt röra dem. Då det är som värst så ser det ut som om han inte har nått skinn alls på stora dela av händerna.

 

Om någon har tips på hur vi lindrar detta så skicka gärna ett pm!

// Josefin sajtvärd för gecko ifokus

 

Min hemsida &   Min blogg

Anmäl
2011-01-16 21:03 #8 av: sissie

Jag skriver ett tips här som man kan prova, så att även andra kan ta del av det.

Ringblomsalva kan man prova. Det håller dels huden mjuk men ringblomsoljan som finns i salvan håller både svampinfektioner och är antiseptisk och klådstillande. Värt att prova.

Ringblomssalva köper man hos hälsokosten. De har de bästa varianterna med mest ringblomma i.

 

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2011-01-16 22:45 #9 av: RosaKiwi

Tack så mkt =)

// Josefin sajtvärd för gecko ifokus

 

Min hemsida &   Min blogg

Anmäl
2011-02-07 21:29 #10 av: Vosjes

Jätte bra skrivet!
Både jag och min sambo har stora psoriasis problem till och från som tur är så har jag mest psoriasis i hårbotten men ibland även på kroppen. Obestämd

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.