Annons:
Etikettintervju-artikel
Läst 3902 ggr
Chestnut
2010-08-29 21:50

Intervju: Rita-S

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Rita lider av både fibromyalgi och migrän. Trots detta klarar hon av att jobba heltid. Till stöd har hon sin man och sina djur.

Namn: Rita-S

Vad har du för någon diagnos/er?
Jag har i nuläget diagnosen Fibromyalgi Syndrom och Migrän/ögonmigrän.

**Upplever du att du blev betrodd av vården när du sökte i början?
**Nej, i början trodde dom nog att jag överdrev, sen bytte jag läkare som var en del mer förstående. Jag lyfte själv frågan om fibro och bad om att få hjälp att utesluta det, men tyvärr ble det en bekräftelse i stället. Detta var i Norge. Stödet nu här i Sverige är otroligt mycket mindre om ens närvarande alls, men jag får iaf utskriven lite tabletter för den värsta av värken om inget annat.

**Går du på regelbundna kontroller?
**nej

Äter du några mediciner?
Ja, jag får utskriven Citodon när det är som värst, i övrigt kombinerar jag voltaren och alvedon för att ta udden av det värsta.

**Har du några hjälpmedel för att klara av din vardag?
**Datorn, och min mann. Höj/sänkbar elevationsbädd, och diskmaskinen.

**Har sjukdomen påverkat dig ekonomiskt?
**Jag jobbar fulltid än iaf, så på så sett har jag inte märkt någon större skillnad i dagsläget. När jag insjunkade jobbade jag som butiksbiträde och fick sluta med detta, jag kunne inte heller fortsätta jobba som gårdsavlösare där jag har min utbildning och ej heller städerska som jag även hadde erfarenhet från. Jag skulle då omskolerast till dagisfröken då det "Inte fanns några tunga lyft i den branchen"….. Låt mig säga som så att jag hoppade på chansen till callcenter och teknisk support i sverige när chansen böd sig fram. Dock är denna branch av dom allra mäst lågtlönade yrken, så allt jag skulle behöva har jag inte råd med regelbunden. Massage, varmvattenbasäng eller tilsvarande är på önskelistan men ekonomien tillåter inte detta så ofta jag borde ha det..

Har sjukdomen förvärrats med tiden?
Både ja och nej. Den går i vågor för mig, skov om man vill, där jag mår fruktansvärt dåligt. Skoven har dock förbättrats i hur ofta och länge dom varar efter jag lade om kosten helt och hållet. Jag har ett hopp att detta kan stabilisera och kanske förbättra för mig över tid.

Hur har det varit med vänner och anhöriga, har de stöttat eller dragit sig undan?
Familjen har varit stödjande, så även min man, men jag har förlorat många många vänner på vägen hit jag är nu. Dom flesta har jag själv stött bort efter för många sårande kommentarer och illvilja eller ren motvilja att ens forsöka förstå.

Vad är det som gör att du orkar hålla dig uppe när det är som värst?
Mina älskade djur och min man, utan dom skulle jag gett upp för länge sen!

kex2.jpg

Mer information om fibromyalgi finner du här (länk).

Mer om migrän finns här (länk)

Med vänliga hälsningar
Chess

Annons:
Chestnut
2010-08-30 15:13
#1

Det gör mig lite ledsen att stödet för fibro patienter är så dåligt i Sverige. Det är en oerhört stor grupp som behöver adekvat smärtmedicinering, behandling mott eventuella psykiska besvär och framför allt - bli betrodda!

Din pålle är vansinnigt fin Rita! *dreggel* Tungan ute

Med vänliga hälsningar
Chess

Rita-S
2010-08-30 20:22
#2

#1 det är just det som är den allra största hemsko för oss fibropasienter. Vi får kämpa för att bli trodd. Vi får kämpa mot våra anhöriga (för många av oss), förlorar ens make, stöd från vuxna barnen, förlorar vänner, innkomst, socialt liv, innkomst, och numera sjukpenningen med då vi inte har rätt att va sjukskrivna för fibromyalgi. Vi får kämpa för livsuppehållet, innkomsten och rätten till behandling. Vi får kämpa mot sjukvården, och dogmer, myter och innbillelser om våran sjukdom. Vi får kämpa mot påståelser om "banta så blir du bra", "det är bara att börja gympa så blir du bra", "bara latmaskar får fibro" och tusen andra liknande saker från sina kompisar som minsann blir experter så fort man berättar diagnosen man har fått kämpa i ÅR för att få.
Allt detta utan att ha kraft att klara av vardagen ens.

Fatta varför fibrisar blis självmordsbenägna?

På den andra sidan är vi fibrisar experter på att förstå saker som inte syns Tungan ute

Jo visst är han snygg? Skrattande

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Simson
2010-08-31 00:15
#3

Rita själv är en ö av förståelse. En ynnest att ha henne som vän.

Har själv just insett att flytten från Stockholm kommer att sänka mig o mitt liv så förståelsen/kunskapen är mindre på mindre ställen.

-> Kastrera och id-märk <-   \>^..^<   CatCrazyLady

Rita-S
2010-08-31 08:32
#4

#3 puss på dig så gullig du är med mig! Skäms

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

sissie
2010-09-16 22:04
#5

Att du hade fibro visste jag, men att du hade migrän ovanpå detta det var nytt för mig. Att du orkar. Många kramar till dig och dela med en till både din make och dina djur också.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

BabyDragon
2010-09-17 01:31
#6

Tyvärr så verkar dessa dogmer och misstro och förlust av vänner drabba de flesta med någon form av smärtsyndrom. Starkt att orka jobba så mycket. Får man fråga vilken kost du har nu?

Annons:
Rita-S
2010-09-17 08:01
#7

#5 Tack!

#6 jag har skurit ner mycket på kolhydraterna, och håller därmed magen i chack av det. :) Fuskar litet för mycket så helt bra är det inte, men det är ju faktisk bara jag som får skärpa mig och vara striktare så blir det bra!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Upp till toppen
Annons: