3. Hjälpmedel

Tens - min räddare i nöden

2010-07-10 16:17 #0 av: Chestnut

En tens apparat är en liten dosa med tillhörande kablar och elektroder som används vid smärta för smärtlindring. Dosen skickar in ström som stimulerar nerver under huden. Strömmen är helt ofarlig.

De flesta dosor har olika program man kan välja mellan. Oftast är skillnaden vilken frekvens strömmen har. Lågfrekvent ström känns pulserande och högfrekvent pirrande. Lågfrekvent upplever många är bättre mot molvärk och högfrekvent mot intensiv, skärande smärta. Själv föredrar jag lågfrekvent i de flesta lägen.

Antingen kan man köpa en tens apparat själv över internet eller vända sig till sin sjukgymnast. Jag rekommenderar starkt att man kontaktar sjukgymnast då de kan visa hur du ska sätta fast elektroderna. Sätter man fel kan det kännas obehagligt istället för smärtlindrande. Dessutom blir det billigare om man går via vården (jag får låna min apparat gratis).

Tens kan användas mot många typer värk; rygg, nacke och knä är de vanligaste behandlingsområdena men man kan även använda den mot bland annat mensvärk.

Det finns inga biverkningar med strömmen i sig dock kan man vara överkänslig/allergisk mot häftan på elektroderna.

För mig har tens blivit ett komplement till värktabletterna, kopplar jag på den i 20-30 min så håller jag mig någonlunda smärtlindrad i ett par timmar framåt. Apparaten fungerar dessutom bra att ha med på jobbet (vaktmästare), jag sätter fast elektroderna på morgonen under min knäortos och lägger dosan i byxfickan. Sen knäpper jag på den i bilen mellan ställena.

Min apparat har dessutom en timer, den går i 30 min och stängs sedan av automatiskt. Vad jag har sett har de flesta apparater någon liknande funktion. Det går att köra utan timer med givetvis.

Observera att personer med aktiva implantat (till exempel pacemaker) INTE bör använda tens.

Tens = transkutan elektrisk nervstimulering

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-07-13 14:18 #1 av: sissie

Låter som ett riktigt litet underverk! Glad

Hittade lite om det på Landstingets sida.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-07-14 00:58 #2 av: [Tassy]

tens är jättebra för de personer som det fungerar på. Själv är jag tyvärr inte mottaglig för smärtlindringen Rynkar på näsan mina muskler får bara spader, eller så händer absolut ingenting alls.


Anmäl
2010-07-24 03:05 #3 av: BabyDragon

Tens är Underbart! Har hjälpt mig mycket med :) hadde den när jag jobabde som sjuksköterska på vårdcentral och satt mycket i telefon. men det går inte på nuvarande jobbet.

 

Det bästa som finns är att sitta på en baden baden stol (med tjock dyna och nackkudde) på balkongen och tensa i solen! The smal things that keep you going :)

Anmäl
2010-07-24 16:04 #4 av: Chestnut

Ja tens är toppen. Glad

#3 Lägg till ett glas med saft och mängder av is så har du mig så fort solen tittar fram Flört

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-07-24 18:31 #5 av: BabyDragon

Kan jag nog fixa bara att komma över ;) när jag flyttat :P

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.