3. Hjälpmedel

Mediciner mot smärta

2010-06-22 00:16 #0 av: Chestnut

Smärtlindring med hjälp av olika mediciner kan delas in i tre steg. Många preparat i steg 1 finns receptfria i en låg dos och receptbelagda i lite starkare. Steg 2 och 3 är receptbelagda och kräver särskilda blanketter för att bli utskrivna då samtliga är narkotikaklassade. Utöver dessa tre ”traditionella” steg finns även olika mediciner med andra ursprungliga ändamål, till exempel mot epilepsi eller depression som kan användas i smärtlindrande syfte.

Viktigt när du tar mediciner, receptfria såväl som receptbelagda, är att du aldrig, och då menar jag aldrig, tar högre dos än den som står i bipacksedeln (receptfria) och på din personliga ordination (klisterlappen på förpackningen till receptbelagda läkemedel). Läkemedlen smärtstillar inte bättre om du tar högre dos, du får bara mera biverkningar.

 Steg 1

Första steget kan delas in i två undergrupper, NSAID och paracetamol. Man kan kombinera paracetamol med ett NSAID preparat i många fall (till exempel 1 Ipren och 1-2 Alvedon används av många mot mensvärk), men aldrig två NSAID preparat. Paracetamol ska aldrig kombineras med alkohol då den kombinationen är mycket skadlig för levern och behöver inte omedelbart ge symptom utan kan ge en smygande leversvikt. NSAID preparat är olämpligt om man har magkatarr, har haft blödande magsår eller liknande, även vid många andra sjukdomar är de direkt olämpliga.

Paracetamol: Alvedon, Panodil, Reliv, Pamol.

NSAID
Diklofenak:
Diklofenak, Voltaren, Eeze, Arthrotec.

Ibuprofen: Ibumetin, Ipren, Brufen, Burana, Pedea, Alindrin.

Ketoprofen: Orudis, Siduro, Zon.

Naproxen: Alpoxen, Naproxen, Eox, Naprosyn, Pronaxen.

(NSAID gruppen är betydligt större än dessa preparat men det är de vanligaste)

Steg 2

Hjälper inte preparaten ovan kan läkaren välja att skriva ut andra, starkare preparat, så kallade svaga opioder. Många gånger (men inte alltid) kan de kombineras antingen med paracetamol eller med NSAID för att ge större effekt. Detta är dock något som läkaren bestämmer individuellt i varje fall.

För samtliga preparat i detta steg föreligger risk för tillvänjning vilket gör att läkaren bör kontrollera med jämna mellanrum att dosen fungerar och att man inte behöver en högre dos för att uppnå smärtlindring. Då kan man gemensamt med sin läkare få prova att trappa ner på medicinen ett tag (man ska aldrig sluta tvärt utan stegvis för att undvika utsättningssymptom) och sedan börja äta den igen. Eller börja med någon annan.

Kodein: Citodon (kodein+paracetamol), Panocod (kodein+paracetamol), Ardinex (kodein+ibuprofen), Kodein Recip, Treo comp (kodein+acetylsalicylsyra+koffein).

Dextropropoxifen: Dexofen, Doloxene.

Tramadol: Gemadol, Nobligan, Tiparol, Tradolan, Tramadol.

Steg 3

Sista steget är starka opiater. Dels kan de användas i låg dos under en längre tid eller i högre dos efter till exempel en operation med snabb uttrappning. Målet är alltid att behandla så kort tid som möjligt med dessa preparat, främst för deras starka beroendeframkallande effekt men även då de har rikligt med biverkningar där illamående är den starkast framträdande. Exempel på preparat ur denna grupp är Morfin, OxyContin, OxyNorm, Dolcontin, Spasmofen.

 

Vid frågor om läkemedel kan man antingen vända sig till sin läkare, apoteket, sjuvårdsrådgivningen (1177) eller läkemedelsupplysningen (tel. 0771-46 70 10, öppet vardagar 8-17).

Källa: FASS.se

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-06-22 12:16 #1 av: sissie

Mycket bra artikel. En bra lista över mediciner så man vet vad man får.

Tusen tack för denna lista.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-06-22 14:58 #2 av: Chestnut

Kul att det uppskattas Glad

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-06-22 17:37 #3 av: Maria

Bra artikelGlad

/Maria

 

Anmäl
2010-06-22 18:49 #4 av: [Tassy]

Väldigt bra artikel. Här lärde jag mig något nytt, har alltid trott att paracetamol är det enda man kan ta när man har druckit alkohol Skäms så fel!


Anmäl
2010-06-22 22:04 #5 av: Maria

#4 Det är därför jag kör med Treo eller BamylFlört

/Maria

 

Anmäl
2010-06-22 23:40 #6 av: sissie

Jag trodde faktiskt att alla former av smärtstillande var tabu tillsammans med alkohol. Så där fick jag lära mig något nytt. Tackar!

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-06-22 23:49 #7 av: Chestnut

#6 De flesta är lite halvtbu. Men just paracetamol tror många är ofarligt i kombo med alkohol när det i själva verket är riktigt farligt, därför valde jag att belysa det lite extra. Glad

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-06-23 00:23 #8 av: [Tassy]

Jag får försvara mig med att jag inte dricker alkohol :)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.