3. Hjälpmedel

Stimulera aptiten

2010-05-02 00:40 #0 av: Chestnut

Vid olika sjukdomstillstånd och behandlingar tar ofta aptiten stryk. Man kan må illa eller så smakar mat helt enkelt konstigt. Det är viktigt att trots besvären få i sig näring för att orka.

Har man fått restriktioner från läkaren är det viktigt att hålla sig till dem. Restriktionerna är till för att undvika komplikationer och hjälpa dig att må bättre. Det kan röra sig om att undvika vissa livsmedel, äta extra mycket av till exempel järnrika livsmedel med mera.

Det optimala är givetvis om man kan äta varierad, hemlagad mat. För att stimulera kreativiteten kan en mattidning vara en bra investering. Det är rogivande att titta på bilderna, läsa recept och olika reportage. Om inte annat kan en internetsökning ge många fler recept men då måste man ha ett hum om vad man vill äta och det är inte det lättaste när man inte är sugen på någonting.

En tur i mataffären kan vara stimulerande. Strosa runt och titta på olika varor, kanske ser man något helt nytt som ser spännande ut?

Har man lite större besvär så att det är "snäll" mat man ska sikta in sig på gäller det att låta de små valen ha stor betydelse. Ta det du tycker är godast om valet står mellan till exempel nyponsoppa och blåbärssoppa. Kanske testa pangasiusfilé istället för torskfilé?

Är man riktigt illa däran så att man knappt äter alls så spelar det ingen roll hur nyttigt du äter, huvudsaken är att du äter överhuvudtaget! Nyttigheterna kan du tänka på när du mår bättre. Går choklad ner så ät choklad. Hellre ett par chokladrutor än ingenting alls.

När du kommer hem från affären, förhoppningsvis inspirerad och kanske lite hungrig så är det dags att tänka på hur du ska äta.

  1. Sitt ner när du äter! Skriker barnen så ta itu med det först, det värsta du kan göra är att äta något i förbi farten.
  2. Duka fint. Det är du värd! Vem säger att man inte får dricka youghurt ur vinglas?
  3. Ha gärna trevligt sällskap (som också sitter ner) när du äter.

Många gånger kan vården stå till tjänst när aptiten krånglar. Bland annat kan läkaren hjälpa dig med:

  • Dietistkontakt. Dietister är experter på näring och kan hjälpa dig att hitta saker du kan äta utan att få problem i de flesta fall. Dietisten kan även föreskriva näringsdrycker om man har problem med fast föda.
  • Läkemedel mot illamående.
  • Kontrollera så att du inte får några brister om det är under en längre period du äter dåligt. Till exempel kan man drabbas av järnbrist.
  • Dessutom kanske det finns något annat läkemedel du kan prova om det är läkemedlet som ställer till det.

Lycka till med maten! Glad

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-05-02 08:12 #1 av: Farwuq

Många kloka rå.

Jag tackar.

Glad

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2010-05-02 20:58 #2 av: Maria

Jättebra råd och väldigt viktigt.Glad

Jag har själv legat inne för uttorkning och undernäring vid några tillfällen och jag vet hur svårt det kan vara att komma igång och äta själv igen.

Levde på näringsdrycker ett tag och även de var svåra att få ner. Minsta lilla förmycket så kom de upp igenRynkar på näsan

Just nu är jag inne i en period där jag äter men kräks efteråt nästan varje gång trots att jag äter små portioner.

Jag är verkligen hungrig när jag ska äta men det kommer ändå efteråt.

Jag har ätit Primperan mot illamåendet men får sådana biverkningar så Zofran har fungerat bäst på mig.

/Maria

 

Anmäl
2010-05-02 23:43 #3 av: Chestnut

#2 Hoppas att din period ger sig snart, förstår att det måste vara jobbigt att vara hungrig men kräkas efter man äter... Obestämd

Jag har inte varit hungrig alls på sistone. All mat ser tråkig ut, gå till affären är en plåga för jag strosar runt i all evighet och kör till sist "ole, dole, doff" mellan olika youghurtsmaker Flört Men fick testa Primperan idag och jisses vad jag har ätit Förvånad Får fortfarande ont efter att jag äter eller dricker men helt plötsligt finns det en aptit och jag är sugen på olika saker. Helt otroligt...

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-05-04 02:30 #4 av: [peter54]

Jag har som kronisk njursviktig rent skrämmande dålig aptit, samtidigt som jag har stort, för att inte säga större näringsbehov än genomsnittsmänniskan pga näringsläckaget i dialysbehandlingen.

Detta har fört med sig att jag för att klara mitt dagliga näringsbehov, måste dricka två näringsdrycker om vardera 200 ml, annars räcker inte det jag klarar att få i mig till.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.