4. Sajten och iFokus

Att kommunicera på nätet

2008-04-26 02:30 #0 av: vanessa

Det sägs att 90 procent av vår kommunikation utgörs av vårt kroppsspråk och resten av det vi säger. Det betyder att vi måste kompensera för de saknade 90 procenten på något annat sätt när vi skriver.

Här är några saker som kan vara bra att tänka på för oss som skriver och läser mycket på nätet. 

Smiley

Utgå ifrån att allt som skrivs är skrivet med gott uppsåt

 

Få människor är avsiktligt elaka. Det kan verka så ibland, men det är oftast missförstånd som ligger bakom då. Alla har olika erfarenheter, kunskaper och bakgrundsinformation. Det är inte konstigt att vi missuppfattar varandra ibland.

Tala inte om för andra vad de menar/tycker/tänker/känner

Ingen tycker om att bli skriven på näsan vad de menar med något. Skriv i stället hur du uppfattar det de skriver. Exempelvis "jag uppfattar det du skriver som kränkande" i stället för "du är elak som skriver xxx". Det är stor skillnad på att berätta vad någon annan menar med det de skriver och att skriva hur du uppfattar det de skriver.

Fråga

Frågor är kraftfulla verktyg. Om det är något du inte förstår, eller något som verkar konstigt, fråga. Det är bättre att fråga "vad menar du när du skriver att jag är en idiot" än att skriva "idiot kan du vara själv". Framför någon en uppfattning du inte förstår är det lätt att fråga varför han eller hon har den uppfattningen.

Skilj på sak och person

Att någon skriver något du inte håller med om, betyder inte att de är dumma i huvudet. Alla har rätt till sin uppfattning. Acceptera det. Du är inte sämre än andra bara för att du inte tycker som de. De är inte sämre än du därför att de inte tycker som du.

Ge inte igen

Sjunk inte till samma nivå som någon du tycker beter sig illa. Lägg din energi på människor du gillar i stället.

Bli inte arg

Konstigt råd? Ja, det låter kanske så. Vem drabbas när du blir arg? I första hand du själv. Särskilt när du befinner dig på ett diskussionsforum där ingen hör dig skrika. Den ilskan är riktad mot drabbas sällan.

Är det roligt att bli arg? Nej, de flesta tycker säkert inte det, men det är inte så enkelt att bara sluta bli arg. Det kräver träning. Mycket träning. Ett första steg är att stanna till i tanken och inse att du håller på att bli arg. Öva på det. När du kommer så långt att du ser ilskan komma kan du börja bearbeta den. Inse att du själv är offret för din ilska (och alla andra obekväma känslor med för den delen). Låt ilskan rinna av dig. Är det verkligen värt besväret och olustkänslan att bli arg? Fokusera din energi på bättre saker.

Skriv inte när du är arg

Risken är stor att du kommer att ångra dig. Vänta gärna en natt. Om du måste skriva, gör det, men skicka det inte förrän du har lugnat ner dig och läst igenom texten noga.

Det finns ett ordspråk som lyder ungefär: "Håll tal när du är arg och du kommer att hålla det bästa tal du någonsin har ångrat."

Inse att du kanske inte var så tydlig som du borde

Även om något du skriver är fullkomligt tydligt för dig, kan det vara otydligt eller ha en annan innebörd för andra. Förtydliga om du märker att någon inte uppfattar vad du menar.

Det är mänskligt att göra fel

Jag begår misstag, du begår misstag och alla andra gör det. De flesta misstag går att rätta till. Be om ursäkt och var beredd att acceptera andras ursäkter när det behövs.

Se inte de här tipsen som lagar

:-) Du bestämmer själv om du vill följa dem eller inte, men fråga dig om det kan ligga någon sanning bakom dem. Ifrågasätt dem gärna.

Skrivet av Niklas, och publicerat med hans godkännande.

 

Av: vanessa

Datum för publicering

  • 2008-04-26

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-04-26 07:36 #1 av: Asa-N

Bra artikel, det skrivna ordet är svårt, man ser varken kroppsspel eller minspel :o)

Anmäl
2008-04-26 10:46 #2 av: [SvenA]

CoolDet är så sant

Anmäl
2008-04-26 16:23 #3 av: Wassago

Kanon Vanessa!!

Viktigt att tänka på!

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2008-04-27 18:49 #4 av: vanessa

Inte för att vi behöver det på Skuggan för vi är kloka här, eller hur :-). Inte märkt av att vi bråkar alls. Men det är bra att tänka på överhuvudtaget när man skriver. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-04-27 18:52 #5 av: medde

Nej inte är är detta nödvändigt, vi är ju änglar härOskyldig eller hur?

Skämt o sido, visst är denna artikel toppen!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-04-27 19:27 #6 av: Simson

Det är dock bra att upprepa detta för att det är så lätt att jag i min sinnesstämmning tolkar skrivet i den sinnesstämningen medans den som skriver skriver i sin sinnesstämning. Inget syns från något håll. Kan bli massor med missuppfattningar.

Kommer speciellt ihåg en gång då jag blev riktigt förb....d på en skribent å slog av burken. Dagen efter såg jag att det var vänligt skrivet. Ja jösses vad det hade kunnat bli fel. Generad

Fast vi här inne på Skuggan är självklart bäst!?! Skrattande

Anmäl
2008-04-27 20:19 #7 av: Wassago

Att vi e!! Bäst alltså!! Skrattande

Du verkar ha lite humör du simson!!Skrattande

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2008-04-27 20:40 #8 av: Simson

Om du visste vad jag önskade jag hade, Wassago?!! Jag sväljer så mycket att det är ohälsosamt!! Allt går inåt. Allt stannar kvar.

Har man redan som barn lärt sig att svälja och aldrig lärt sig hantera något så äter det upp en till slut.

Min väninna och "ledsagare" här i livet har funderat över att gå i "vredeshantering". Jag tyckte hon skulle vara glad över att få ur sig så hon inte bränner ut sig eller något liknande.

Jag låter alltför många kliva allt för mycket på mig! Min STORA sorg här i livet.

Men humör har jag. Hoppas att någon gång kunna lära mig använda det positivt.

Jag är alltför blåögd, alltför naiv och alltför godtrogen. Jag kan inte tro att folk är så uträknande som de är.

Någon gång skall jag lära mig att bli förbannad jag också. Skrattande

Anmäl
2010-03-20 20:48 #9 av: Farwuq

Väldigt bra.

Glad

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2010-03-20 22:59 #10 av: sissie

En tråd väl värd att pigga upp igen.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.