4. Sajten och iFokus

<u>Bok: Livsstrategier</u>

2008-04-08 03:04 #0 av: vanessa

"Vinnarna här i livet kan spelets regler och har en plan; det gör dem oerhört mycket effektivare än de människor som inte har samma beredskap. Det är inget mystiskt med det, det är enkla fakta." Så lyder ett avsnitt i det inledande kapitlet av Livsstrategier av Phillip C. McGraw, "Dr Phil". Det är också en bra sammanfattning av boken.

Livsstrategier beskriver en samling (tio) "livslagar" som styr våra liv oavsett om vi tycker att det är bra eller inte. McGraw jämför det med tyngdlagen. Du kan välja att anpassa ditt liv till den och lyckas eller ignorera den och misslyckas.

LIvsstrategier

1. Antingen fattar du, eller också inte

Det finns inget mellanting. Du kan tillhöra dem som har förstått vad som får människor att fungera. Då har du fattat. Annars har du inte det.

"Det finns ingen jultomte, du får ingen ponny och Elvis är död för länge sedan. Om du ska få det bättre här så får du själv göra det bättre. Be till Gud men ro mot stranden."

2. Du skapar dina egna upplevelser

Allt du är med om är upplevelser du har skapat. Både bra och dåliga. Du och ingen annan är ansvarig för ditt liv. Det gäller alla friska vuxna människor. Är det något du inte är nöjd med är det du som måste ändra på det. Det är ju dina upplevelser.

3. Folk gör det som fungerar

Beteende som belönas fortsätter. Om någon plågar dig är det för att de får ut det de vill av det. När de inte får det längre slutar de. Belöna inte andras dåliga beteende mot dig. Belöna däremot dem som behandlar dig på ett sätt du gillar.

"Du formar ditt eget beteende efter de belöningar du får i livet. Upptäck och ta kontrollen över belöningarna så kan du ta kontrollen också över beteendet, det må vara ditt eget eller någon annans."

4. Du kan inte förändra det du inte erkänner

Hittar du inte felen på bilen kan du inte laga den. Det samma gäller dig och ditt liv.

5. Livet belönar handling

Den här lagen hänger ihop med den andra. De som tar ansvar för och kommandot över sitt liv belönas. Platon citeras: "Man kan lära sig mer om en man under en timmes aktivitet än under ett års samtal."

Phillip McGraw sammanfattar det med: "Snacka kostar inget."

6. Det finns ingen verklighet, bara perceptioner

Det är du som bestämmer hur du ska tolka det som händer. Det är det som styr om du är lycklig eller inte. Är du inte lycklig har du tolkat din omgivning och det som sker så att det gör dig olycklig. I boken finns ett citat av William Shakespeare: Inget är gott eller ont i sig självt - det kommer an på hur man uppfattar det.

7. Livet förvaltas, det botas inte

Den här livslagen backas upp med bland annat följande: "Om du fortsätter att göra som du alltid har gjort kommer du att ha det som du alltid har haft det. Om du gör något annorlunda får du något annorlunda."

Styr ditt liv, låt det inte hända.

8. Vi lär människor hur de ska behandla oss

Eftersom folk enligt den tredje livslagen gör det som fungerar, måste vi lära andra hur de ska behandla oss.

9. Det finns kraft i förlåtelse

Benjamin Franklin har sagt att: "Vad som än börjar i vrede slutar i skam."

Phillip McGraw skriver:

"Öppna ögonen för vad vrede och bitterhet gör med dig. Återta din makt från dem som har sårat dig."

10. Du måste sätta namn på det du vill ha för att kunna kräva det

"Lycka" är inte något bra att kräva av livet. Var specifik, kräv det som gör dig lycklig i stället."

Detta är de tio livslagarna. Till varje lag finns det strategier för att hantera dem på bästa sätt. Boken innehåller också praktiska övningar med syfte att förändra livet till det bättre, om det inte redan är bra.

Bild på niklas Skrivet av niklas

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-04-08 03:16 #1 av: vanessa

Fick låna denna artikel av Niklas som styr och ställer här på Ifokus. Tycker att detta stämmer i mycket, inte direkt på oss kanske. Så positiva som vi är, trots allt som vi utsatts för. Men bra ändå. Speciellt om man har dåliga dagar eller funderar på livet. För det gänder ibland. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-04-08 10:32 #2 av: Wassago

Håller helt med, både dej å artikeln faktiskt! *L* Han skriver ju åxå att detta gäller "friska människor" Å inte fan e vi friska inte ;)

Men just detta med att det är hur vi tolkar våra upplevelser som är det viktigaste och där kanske vi "sjuklingar" ligger steget före... Det e ju lite det där med att välja att leva som ett offer eller välja att spela med dom kort man har och att utgå ifrån det man har med en possitivt inställning. Lyckan skapar man inifrån och av en själv. Visst har man sina dåliga å deppiga dagar då allt bara e skit, men det hade jag redan innan mina skador och jag tror att alla har det oavsett, skador, ekonomi osv. Och jag tror åxå att sådana dagar är både nyttiga och bra, det gäller bara att inte fastna i dom.

Å mi kroniska värk försöker jag se som ett arbete och det pris jag får/fått betala för det liv jag levt/lever och för dom insikter jag tror mej ha uppnått och då går det oftast ganska bra att leva med en skaplig livsglädje! :) Låter kanske lite flummigt men hoppas ni förstår vad jag menar... *L*

Väl mött!!

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2008-04-09 01:51 #3 av: vanessa

Du har så rätt, Wassago. Du är inte flummig, utan klok. 

Vi ligger steget före och spelar kort varje dag med en ofullständig kortlek. Men lever bra ändå. Fastän livet suger allt då och då. Men skulle bli oroad om jag alltid mådde bra. Då skulle jag undra vad det är för fel på mig. Dalar och klippväggar hör till.

Jag har råkat ut för saker som skulle knäcka de flesta, men ångrar ändå inget. Får ofta frågan varför. Svarar då att jag inte vore exakt den person jag är idag, om inte jag råkat ut för det. Samt. Hade jag inte levt i de situationerna, kanske jag hade haft svårare att ta till mig min sjukdom.

Så vi har alla rätt, du, jag och dr Phil :-). /Vanessa 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.