1. Sjukdom/trauma

<u>Följder av psoriasis artrit</u>

2008-01-26 09:00 #0 av: Asa-N

Vad är följderna av psoriasis artrit? Finns det några sådana? Ja det finns det tyvärr.

Psoriasis artrit är i sig själv en "harmlös" sjukdom även om det gör ont som bara den när man har skov. Men där emellan lever man rätt obehindrat ändå tycker jag.

Det är ju en sjukdom som inte syns på utsidan så mellan skoven ser man ju ut som vilken annan människa som helst, men när skoven sätter in så är man desto mer handikappad.

Men det finns följder av artriten som syns. Jag har klarat mig ganska bra hittills men under det senaste året så har jag fått broskbildning i yttersta leden i vänster lillfinger. Det är flera leder på gång men lillfingret är värst. Det är det som är på bilden, det syns inte så tydligt där som i verkligheten men leden går alltså inte att räta ut!

Mellan varven värker det något ofattbart i denna led, det är att jämföra med att någon sticker en kniv eller liknande i leden, det är alltså väldigt smärtsamt. Det ser ju inte så förskräckligt ut men jag lovar att jag vet att jag lever när det sätter igång och värka.

Jag fick ju höra när jag för 20 år sedan fick diagnosen psoriasis artrit, att den var jämförbar med reumatism när det gäller värken men sedan upphörde likheterna. Det hette att lederna inte värker sönder. Men vad är det då med mitt lillfinger? Jag frågade min reumatolog sist jag var där och han sa att tyvärr så är detta sådant som följer med sjukdomen. Så gränsen för jämförbarheten med reumatism har tydligen flyttats framåt.

Än så länge så har jag väl tur som bara har det i lillfingret men det får mig att misstänka att det lär ju bli mer. Men jag är glad så länge det inte sätter sig i fötterna/tårna eller de andra stora lederna. Har väl en liten misstanke om att det även finns i vänster axel, kan ju inte lyfta den armen rakt upp.

Men det är väl bara att göra som tidigare, ta en dag i sänder.

Av: Asa_N

Datum för publicering

  • 2008-01-26
Anmäl
2008-01-26 13:38 #1 av: storAnnette

Oj,så jobbigt det där verkar vara.Hmm,min mammas fingrar är helt ihopkrökta snart men jag vet inte vad det är och hon vill inte söka hjälp hos läkare tyvärr.Undrar om det är något liknande.

Förstår att det är handikappande när det gör ont och önskar precis som du att det inte sätter sig på större leder.Brosk kan ju tas bort men det brukar komma tillbaka.

Anmäl
2008-01-26 16:26 #2 av: Asa-N

Ja det ska gå o ta bort men som du säger så lär det komma tillbaka. Men vi har sagt det jag och min reumatolog att vi väntar tills det blir värre *S*

Anmäl
2008-01-26 21:38 #3 av: vanessa

Vad jobbigt, det är något som skrämmer mig. Inte detta, men att man blir aldrig frisk från sjukdomarna vi har. Och överraskningarna kommer att dyka upp vart efter. Vilka vet vi inte.

Väldigt intressant att läsa. Både mamma och pappa hade psoriasis, men som bara visade sig på huden och inte satte sig på lederna. Så då är det väl bara vanlig psoriasis? Finns det många varianter? Det gör det med MS.

Tack för denna tankeväckande artikel. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-01-26 22:31 #4 av: Asa-N

Ja de som har på huden brukar få "knögliga" naglar på händerna för det sätter sig i dem också, finns även de som får det under naglarna....

Ja det är ett äventyr att leva med sjukdomar, man vet aldrig var de leder.....

Anmäl
2008-01-27 02:57 #5 av: Hennum

usch. det låter verkligen inte trevligt :( aj.

Anmäl
2008-01-27 12:09 #6 av: Anne-Hedvig

Høres fælt ut, Åsa - trist at du har det vondt!

Anmäl
2008-01-27 23:14 #7 av: vanessa

Åsa, minns när du skulle lämna husdjursmässan, tittade på din egen arm och sa att du hade ont i axeln. Sedan tar du buren i den armen och ska gå. Fick säga åt dig att byta arm :-). Fniss, vad lustigt det är att vi kan ha ont, men ändå acceptera det så att säga. För det är vardag. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-01-27 23:22 #8 av: Asa-N

*fnissar* ja jag kommer ihåg det *S* men det är det som är lite "lustigt" att går jag med armen rakt ner så gör det inte ont och då tänker jag ju inte på att jag inte ska bära med den armen :o) men jag kommer på det varje gång jag ska lyfta armen med kassen i handen, för då jä**ar gör det ont!!

Men det ligger mycket i det att man är så van vid det att man inte tänker på det förrän det är för sent :o))

Anmäl
2008-03-29 20:20 #10 av: drutten53

hej på er..tittar in här för första gången..hamna på dena tråd..själv har jag psoriasis..och atrit..värken kan va besvärlig när den kommer...det finns många många olika varianter på denna hudsjukdom...för cirka 6 år sen hörde jag på Gran canaria..ja vi som har psoriasis kan få resa ditt ...då var det 32 storter..men har nog kommit mera nu...man söker resa på hudmottagningen...har varit där två gånger...även i jugoslavien..dit gick resan år 1972..men är nu Gran Canaria...min väns tår värkte sönder..dom stod rakt upp..hon fick inte på sig skor..så hon levde sitt liv i sandaller..sommar som vinter..nu är tåna bort opererad så hon kan ha skor nu..ett tips..ha guldringar o guldarmband på er som har värk..guldet tar bort mycket av värken....det hjälper på mig iallafall....det var en från irak som sa detta till mig...jag har haft sjukdomen i 48 år...så jag vet lite om denna..ni får fråga om det är något jag kan hjälpa er med..ha en bra kväll

Anmäl
2008-03-29 22:30 #11 av: vanessa

 Jo. det är perfekt med solresor för de som har psoriasis. Skönt att det går att ordna. Själv så skulle jag behöva resa till Antarktis eller annan sval plats på sommaren.

Tack för det tipset. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-04-02 08:20 #12 av: Anne-Hedvig

#11 (Smil) Du kan reise kortere enn Antarktis og ha det trivelig.. Prøv Florø på Vestlandet i Norge! En sjarmerende småby med hvite trehus. Livlig og kreativt miljø - alltid hyggelige ting som skjer. Ligger nord for Bergen og Sognfjorden - finnes på Norgeskartet rett før 'svingen' østover mot Trondhjem. Det er atlanterhavklima i Florø - normal sommertemperatur ligger stort sett på 15 grader. Været er ganske ruskete, med en del småregn/yr. Blir det høytrykk, kommer gjerne vinden fra nord, som svaler ned. Byen ligger ved havet - nydelig skjærgård og vegetasjon - på en av øyene ligger en gammel middelalderkirke fra 1100-tallet, omgitt av praktifull natur. Ellers er der fjell innover fra kysten - Sagafjellene har sne liggende på toppene til i hvert fall mai/juni.

Bodde i Florø 10 års tid, og det er noe av det beste jeg har opplevd. (I drømme søker jeg meg tilbake). Elsker natur, og her er det skikkelig natur. Herlig frisk sjøluft! Slå opp 'Florø' på Google, så finner du bilder og info. For ordens skyld: det er et legesenter i byen pluss nærsjukehus, om det skulle trengs.

DETTE VAR REKLAMEN!!!

Anmäl
2008-04-02 14:31 #13 av: vanessa

Ett bra tips för mig, som under sommaren allt för ofta kramar min AC. Sådan reklam går bra :-). /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-04-08 00:59 #14 av: vanessa

Putt

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-07-15 15:34 #16 av: sorgsen

stackars alla som är sjuka och har ont. så orättvist.

Anmäl
2008-07-18 15:56 #17 av: vanessa

Ja, det är jobbigt att vara sjuk. Men något som jag rent generellt sett är att vi som drabbats av detta har en sådan livslust. Så sjukdomen gräver inte ner en, utan kanske till och med lyfter upp en. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-09-13 20:19 #18 av: maja53

GladHej, jag är ny här. Har oxå psoriasisartrit. Fick ca ett år efter första barnets födelse. har haft ca 30 år. Det började med ledvärk i tonåren. Men man lär sig att leva med det. Man får komma på vilka aktiviteter som är bra. Har oxå märkt att stress gör det värre. Jag försöker att röra på mig regelbundet. Gör jag inte det blir det värre med värk o sömnlösa nätter.

Att göra något roligt, en hobby som man älskar gör det lättare o ger livslust. Då utsöndras kroppens eget morfin, oxytocin, tror jag det hette. Jag spelar piano, sjunger i kör o glömmer fullständigt alla sjukdomar.

Hoppas jag kan ge lite hopp åt alla som lider, för jag vet vilket lidande det är.

Kram till alla.

Anmäl
2008-09-14 03:36 #19 av: vanessa

Tack, för ditt fina inlägg. Alla behöver vi en energipuff ibland. Som sagt, det gäller att odla sina intressen, för livet är inte slut för att man blivit sjuk och allt ändras.

Rör mig också så mycket jag kan. Ska nu försöka pengar till träningskort. Ni vet hur det är att inte ha pengar... Sedan så är det mina intressen som får mig att leva. I mitt fall mycket med skrivande att göra.

Tack för inlägget. Förresten så tycker mamma att jag ska börja sjunga. Vi får se. /Vanessa 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-09-14 19:14 #20 av: Simson

#19 När jag sjunger biter katterna mig. De tror nog att jag lider... Obestämd

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.