1. Sjukdom/trauma

<u>Fatigue - trötthet</u>

2007-12-30 03:05 #0 av: vanessa

Många av oss som är sjuka lider även av ett fint ord för trötthet, Fatigue. Det som gör att livet blir extra jobbigt. Men det finns sätt att hantera det hela.

Trötthet är någon som vi alla lider av ibland. Men fatigue är när man lider av en känsla av fullkomlig trötthet, utmattning och fullkomlig brist på energi. När bara att lyfta fötterna från golvet och att ens sträcka sig efter fjärrkontrollen känns som att klättra uppför Mount Everest.

 

Min katt Tilda får illustrera fatigue, för jag vill inte visa mig sovande :-).
Min katt Tilda får illustrera fatigue, för jag vill inte visa mig sovande :-).

 

Ordet fatigue står för extrem trötthet eller utmattning.  

Fysisk Fatige
Trötthet i muskler och ben, minskad uthålighet vid fysisk aktivitet. Det kan även yttra sig i att man tappar motoriken i hela eller delar av kroppen. Vilket kan hända även om den fysiska aktiviteten varit obefintlig.

Mental Fatigue
Här handlar det ofta om mental trötthet, utmattning eller brist på energi. Det kan bli kognitiv fatigue vilket innebär att man börjar bli trött tankemässigt.  Ens uppmärksamhet och koncentration är på gränsen till obefintlig.

Lösningar
En lösning, som man gärna gör genom sjukvård och rehab är att föra en aktivitetsdagbok. Först ska man räkna ut vad det är som gör att man blir så trött. Vad som ger och vad som tar bort ens energi. Hitta gränserna. 

Planering
Prioritera och prioritera bort. Är allt verkligen viktigt att göra i denna stund? Föredrar du kanske att ta en härlig promenad istället för att diska? Promenera då. Då laddas batterierna, och disken, ja den kommer att vara kvar tills du har lusten och orken.  

Aktiviteter och vilotid
Planera veckovis är en tanke. Ska du gå ut på kvällen och festa, vila innan. Ha inplanerad vilotid dagen efter. Så aktiva dagar eller nätter blandas med mindre aktiva sådana.

Hoppsan, jag är pigg
Ibland så har man extra energi, det kan man använda till det som annars känns jobbigt. 

Pauser och vila
Varje dag så är det smart att planera in pauser. Med jämna mellanrum bestående av kanske 15 minuter åt gången. DE kan innebära allt från att sätta sig i ett vilorum, bläddra i en tidning, lyssna på musik. Sedan kan man återgå till det man höll på med.

Avbryt
Tänk på inte gå till överdrift, utan sluta innan du faller ner i en hög. Som en hög gynnar du ingen och speciellt inte dig själv.

Stress
Är det du som sätter kraven så höga att du stressar? Det är inte nyttigt för oss med sjukdomar. Så fundera på vad det är som skapar stressen och hur du kan undvika den. 

Våga be om hjälp
En av de svåraste sakerna, att våga be om hjälp. Men tänk efter, ger inte du hjälp om någon ber dig? Troligen. Då är det ingen som mår dåligt av att hjälpa dig, det lovar jag. Och har de kommentarer mot det, oavsett det gäller vänner, familj eller arbetskamrater stryk dem från trevlighetslistan.

Detta är bara lite skrapande på ytan av Fatigue. Det finns mediciner också, samt kontroll av mat och dryck.

 

Av: vanessa

Datum för publicering

  • 2007-12-30

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-12-30 12:44 #1 av: Simson

TACK för den artikeln, Vanessa!!

Anmäl
2007-12-30 16:59 #2 av: SallyB

Tack!

Superbra artikel!

Anmäl
2007-12-30 17:11 #3 av: storAnnette

Superbra!Jag lever faktiskt mycket efter de där råden,det var flera saker som gjorde att jag kom dit.Anhörigvecka på 12-stegshem,en dotters sjukdom/handikapp som ledde till utförsäkring efter några år vilket i sin tur ledde till en vändning (jag fick tid att kämpa för ett bra liv för oss i st f att försöka det omöjliga).

Sen har jag med åren blivit mycket mer snäll med mig själv,jag diskar och städar faktiskt endast då jag verkligen vill.Det är så himla skönt och jag fattar inte numer varför jag tidigare trodde att sånt var så viktigt. 

Anmäl
2007-12-30 17:56 #4 av: Simson

Jag längtar tills dess du skriver mer om detta. ME tror jag det hette som Hemmets Journal skrev om som verkligen fick upp ögonen på mig.

Anmäl
2007-12-30 18:19 #5 av: storAnnette

Va,vad är ME?

Anmäl
2007-12-30 18:59 #6 av: Simson

ME: myalgic encefalmyelit.

Hemmets Journals artikel...

Anmäl
2007-12-31 18:03 #7 av: vanessa

Men Simson, försöker du stressa mig nu så att jag ska skriva en till artikel :-).

Tack alla. Trevligt att höra att det man skriver är bra och kanske hjälper till.

Anette, visst är det fånigt hur man stressade ovch tvingade sig att göra saker bara för att. När man istället kan göra saker när man har lust. Det är en stor skillnad och försöker leva efter det nu. För varje dag ska man värdera på andra sätt än diska, tvätta, stressa med mera.  /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-12-31 18:23 #8 av: storAnnette

Det var intressant med ME.Bra att det sätts namn på de saker man kan drabbas av för då brukar det kännas bättre och gå lite lättare att få hjälp om man behöver det.

Jag är glad att ha kommit över en massa "måsten" det är så himla skönt.De flesta av de "måsten" jag hade var så dumma egentligen ,som att städa till helgen...diska på kvällen...nä,det är skönare att först slappa/vila och sen göra saker när man känner sig riktigt inspirerad och pigg.

Det är säkert helt annorlunda om man har mycket mindre ork (för mig är det mest lathet) som flera av er härinne.Iaf tror jag att det är än mer viktigt att ta tillvara på livet då,vila om man behöver det och göra saker när man vill det. 

Anmäl
2007-12-31 18:41 #9 av: vanessa

Måsten, oavsett om man är frisk som en nötkärna eller sjuk ska stryckas från listan. Göras när man har lusten, annars kan det lika gärna vänta. För lycka är bättre än måsten. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-01-01 21:35 #10 av: Alexej

Undrar hur mycket fattig och fatique hänger ihop.

Skrivs ibland som fatigue eller fatique och är tyvärr fortfarande inte uppskattad som diagnos hos många läkare. Men väldigt vanligt t ex samtidigt med fibromyalgi, cancer, MS.

Här finns en länk till:

http://www.mssallskapet.se/8Fatigue.pdf

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-01-02 03:55 #11 av: vanessa

Tack, ska läsa på när jag verkligen drabbas av det, efter denna vecka som blir mer än tuff förr mig. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-01-23 03:58 #12 av: bestemor

Att man fortfarade efter en hel natts sömn inte är utvilad, lika trött på morgonrn, som när man la sig, upplev jag jobbigt

Anmäl
2008-01-23 08:31 #13 av: Alexej

Fruktansvärd! Jag kan sova hur mycket eller lite jag vill och är ändå lika trött...:(

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-01-23 12:55 #14 av: Hoppfull

Är det någon som har sett detta?

http://sydsvenskan.se/kropp/article273360.ece

Jag hoppas att det blev rätt nu bara... :)

Anmäl
2008-01-23 15:20 #15 av: vanessa

Det blev rätt :-). Vilken bra artikel. Rekommenderar att ni som känner evig trötthet läser den. Kommer även att lägga den under länkar här uppe. Intressant och sorgligt att vi har kommit längre i Stockholm än i Malmö, att de kommit längre i USA. Tack Hoppfull för länken. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-01-23 17:19 #16 av: Hoppfull

Eftersom jag lider av sjuklig trötthet själv, vilken man inte får grepp om vad den beror på, så söker jag ofta och läser om tänkbara orsaker. Det här tycker även jag låter intressant. Virus och bakterier har vi ju alla så varför inte i tarmarna? Tragiskt som du säger att sjukvården i Sverige är så ointresserad... kanske för att det oftast drabbar oss "gnälliga, hypokondriska kvinnor"!! Eller vad tror ni? ;)

Anmäl
2008-01-23 17:29 #17 av: Alexej

Tack för tipset. Vem vet? Ska kolla med min läkare, nu vill jag veta.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-01-24 00:08 #18 av: vanessa

Självklart drabbar de oss gnälliga "hypokondriker". Och så visade det sig vara MS. Fast jag hade stöd från min husläkare, så han trodde på mig och försökte hjälpa mig. Min magläkare kom underfund att min tarm (då jag har Crohns) inte tog upp vissa viktiga näringsämnen, så nu får jag tillskott. Det blev bättre. Känner mig lyckligt lockad att jag bor i Stockholm. /Vanessa - trött, men inte just nu när jag borde sova.

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-01-24 13:15 #19 av: Hoppfull

Det står inget i artikeln om HUR man ställer diagnos. bara att det är lätt... jag mejlade artikeln till min läkare så får vi se vad hon säger... F&ouml;rv&aring;nad

På mig hittar de inga fel alls... alla värden är superduper... hade lite för lågt B12 men trolgen inte tillräckligt lågt för att skapa den extrema trötthet jag har. Jag blir snarare avfärdad som inbillningssjuk... eller som överläkaren på medicinmottagningen sa efter att han tagit ett femtiotal (fina) blodprover: - jag har förstått att du tror att du har en allvarlig sjukdom, men det är faktiskt inget fel på dig mer än att du är en person som jagar upp dig för småsaker, och det är nog dags att inse det nu. F&ouml;rv&aring;nad

Anmäl
2008-01-26 01:00 #20 av: karin-me

Kul att ni läste artikeln i Hemmets Journal! Det är mig den handlar om, så fråga gärna mer direkt till mig om ni vill!

Hoppfull; att alla prover är bra är en tydlig indikation på ME, det tillsammans med din känsla av att vara allvarligt sjuk. Sådant har DU mycket bättre koll på än en läkare. Gå in www.rme.nu o kolla kriterierna, där finns enkla manualer för att ställa en diagnos som vilken läkare som helst kan använda (iofs på engelska, men såpass pålästa borde väl t o m de vara?) Fråga gärna om du vill veta mer!

Anmäl
2008-01-26 13:19 #21 av: Hoppfull

Men jag har ingen känsla av att vara allvarligt sjuk :) det var läkaren som trodde det... eller bestämde sig för att det nog var så. Just nu jobbar jag tillsammans med en annan läkare (en psykiater) utifrån teorin att det verkar vara ämnesomsättningen som är ur funktion. Det stämmer mycket bättre med mina symptom än ME.

karin-me, läste du artikeln om virus i tarmarna? Den är väldigt intressant den med tycker jag :)

Anmäl
2008-01-26 15:05 #22 av: Simson

karin-me: TACK för att du finns och TACK för att du var med i HJ!!! Många många kramar till dig!!!

Anmäl
2008-01-26 21:31 #23 av: vanessa

Tack, Karin-me för att du ställde upp på den artikeln. Det finns många sjukdomar som lever i skuggan så att säga. Som man helt enkelt inte vet en susning om. Kanske du Karin, kan skriva en artikel om dett, ur din synvinkel och vårdens? PM:a mig i så fall, för det vore väldigt intressant att veta mer från en som faktiskt lever med det. Själv så lider jag av det genom min sjukdom MS.  

Dock tänker jag inte stressa dig, för stress underlättar inte ett dugg :-)./Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-01-27 17:23 #24 av: Simson

Jag är också superintresserad av mer om ME!! Heja Karin!!

Fast jag kommer aldrig igång att skriva själv pga utmattningen så jag skall inte lägga på några stressande krav!

Anmäl
2008-02-20 21:50 #25 av: vanessa

Puttar upp denna artikel för att Aliide. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-02-20 21:54 #26 av: Aliide

Mycket intressant, men jag hittar inget om hur länge tröttheten kan infinna sig?

Anmäl
2008-02-21 00:37 #27 av: vanessa

Hur menar du med hur länge det är? Menar du per gång eller periodvis? För det är i grunden så att man har en sjukdom som yttrar sig i bland annat med trötthet. Så finner man sjukdomen så löser man tröttheten i samma veva.

Be dem även ta blodprover för att kolla näringen i ditt blod. Jag äter alltid b-vitamin och folsyra, visserligen beroende på en av mina sjukdomar, men det hjälper även mot tröttheten för när näring saknas så påverkas man. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-03-30 00:16 #29 av: [Tassy]

har inte orkat tänka ihop vem som skrivit vad i denna tråd pga trötthet, men efter år av oro känner jag att jag äntligen har funnit svar och känner äntligen ro i kroppen. Tusen tack underbara människor. Ni har gett mig nytt hopp. Ni är guld värda. *ger ett fång rosor*

 

Mvh Tassy 


Anmäl
2008-03-30 15:08 #30 av: vanessa

#29 Nu får jag alldeles fuktiga ögon, tack för kommentaren. Underbart att veta att du fått lugn i kroppen och hopp. Det är värt mer än allt på jorden för mig i varje fall. Så tusen kramar till dig och de andra som skrivit i denna tråd. /Vanessa 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-06-27 19:14 #32 av: vanessa

Tar upp denna tråd, för även om sommaren betyder vila för många, så betyder det inte att vi alltid är pigga. Själv så går jag in i fatique dimman varje vecka. Men nu är det i varje fall inte varje dag som tidigare. 

Så hur går det för er? /Vanessa 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-06-28 16:42 #33 av: nera

Ja, trötthet kan ju bero på mycket som sagt. Och kroppen är ju som ett bankkonto. Blir det för mycket utgifter så tar pengarna slut...Lika med kroppen. Dräneras man på energi, så måste man ju fylla på energi. Detta kan ju göras på så många olika vis. Man behöver ju nödvändigtvis inte sova alla ggr. Konsten är ju att hitta sin grej med att fylla på energin, och verkligen tillåta sig det utan att få dåligt samvete, för då blir man ju ytterligare mer dränerad..Fot i munnnen Känner man att man behöver sova eller bara vila  så ska man nog göra det, för då tillgodgör man sig ju vilan bäst.

Bra artikel vanessa Glad

Anmäl
2008-06-28 17:57 #34 av: Hoppfull

Ja den är jättebra och jag har läst om den flera gånger då jag lider av någon form av evig trötthet :) Varje liten sak jag gör utanför hemmet kostar mig i form av flera dagars vila på soffan efteråt! Trist men men, så är det för mig. Tack och lov har jag hittat ett näringstillskott som ger mig aningens mer energi vilket jag tänker äta en tid för att se om jag kanske blir piggare.

Anmäl
2008-07-10 00:19 #35 av: Simson

I dag har jag legat i halvslummer hela dagen. Först vid 15tiden började det lätta. Ligger efter efter midsommarens innätning av balkongen. Nu får vi se hur det går att sova/somna... =)

Anmäl
2008-07-10 15:58 #36 av: Katteristan

Intresant, tack

Anmäl
2008-07-12 23:59 #37 av: vanessa

Tack, Katteristan :-). Sådant värmer mitt hjärta att läsa.

#34 Det är så sant, allt kostar i energi. Det gäller att planera och hålla på. Var nyss på semester i några dagar. Vilket blir att man gör en massa. Väl hemma hamnade jag i en gform av koma av trötthet. Där jag lätt kan sova 24 timmar och sedan 24 till. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-07-13 14:01 #38 av: nera

Känner igen det du skriver vanessa. Vi har också varit ute på en liten resa i några dagar, så nu tar det minst en vecka att hämta igen sig efterråt....Fundersam

Anmäl
2008-07-15 13:02 #39 av: vanessa

Fniss, man behöver ta igen sig efter semestern, vilket är lite sjukt. Förut så såg jag alltid till att resa bort först, sedan vara hemma och koppla av ordentligt i en vecka eller så.

Och i morgon ska jag på konsert, och då måste jag först vila upp inan den, sedan vila efter den. Kan bli två dagars vila för en konsert på några timmar. Fast det är konserten värd :-). /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-07-15 15:30 #40 av: sorgsen

jag har sovit nästan 17 tim per dygn i flera år. Det visade sig senare vara för mkt mediciner :( 4 år åt helvete..

Anmäl
2008-07-18 16:18 #41 av: vanessa

Oj, vad hemskt. Hade inte läkarna koll på all medicin du tog? Nu kan du se världen med mer vakna ögon. Hoppas det. Tänk inte på tiden du förlorat, utan på att du vunnit tillbaka den. Man lever inte i det förflutna, utan i nuet och i den kommande framtiden.

Vilket påminner mig om en sak skådespelaren Anthony Hopkins sa med ett leende på läpparna. "Idag är morgondagen jag oroade mig så för under gårdagen". /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.